Jagten på Ærø’s Sølv

Vel hjemme igen efter 4 dage på fantastiske Ærø, kan jeg se tilbage på en tur som bød på lidt af det hele.
Laaaange dage, masser af hygge, træthed, glæde, forundren og ja, jeg kunne blive ved….

Vi er fire rigtig gode kammerater som alle er mere eller mindre besatte af det at fiske kystflue efter havørred , og vi var i bred enighed endt op med Ærø som destinationen for dette år’s forårstur og ingen af os havde været der tidligere.

Onsdag omkring middagstid ankommer vi med færgen og der går næppe mere end en god times tid før vi er blevet indlogeret, kommet i vores waders og står klar til at lave de første kast ved vandet.  Jeg tror kun jeg når at kaste tre gange før den første ærø-ørred vælger at smage på min personlige favorit flue “kombar’do”, og kort tid efter kan jeg lande en smuk blank “grønlænder” lige over målet og så var vi jo igang, skønt!
Det blev for mit vedkommende til 6 stk. I alt den første dag med  3 stk. mellem 42-45cm. og resten under mål, den store lod som så ofte før vente på sig.

De næste par dage skulle vise sig at blive noget sværere hvor vi tilsammen kun formåede at kroge fire fisk og lande to, så det var bestemt ikke noget at skrive hjem om, og så begynder man jo at undre sig over hvorfor mon? Hvor blev de af? Fanger de andre fiskere på øen mon noget? Osv. Osv…..

Fredag eftermiddag begynder frustrationerne så småt at melde sin ankomst og da vinden falder til 0 ms. og solen brager fra en skyfri himmel, hvilket i mine øjne er det værst tænkelige vejr man som kystfluefisker kan forestille sig, kaster vi håndklædet i ringen for den dag og køre lettere slukørede mod sommerhuset, for mit vedkommende uden et eneste puf til fluen hele dagen…
Nårh ja, vi rundede selvfølgelig lige købmanden på vejen og fik handlet et par rammer “murerkaffe” så der var lidt til de ekstra timer i huset og således endte dagen jo alligevel fornøjeligt med fluebinding, røverhistorier og gode grin.

Med til historien hører jo nok, at jeg i løbet af aftenen pludselig finder vores lille maskot i bunden af min taske, en lille gjøltrold med fluestang og waders som altid er med os på tur og som selvfølgelig plejer at stå fremme. Og jeg får selvfølgelig straks skylden for det lidt tamme fiskeri og de fortsætter med, at nu vil de væde med at vi får fisk….

Så blev det lørdag og grundet den foregående aftens strabadser, forkælede vi os selv med lidt ekstra på søvnkontoen og stod således først op kl. 7
Efter en fornuftig morgenmad deler vi os i to biler og min makker Brian og jeg kører sammen mod det ønskede spot.
Det er lettere overskyet, det er blæst godt op og trolden var kommet frem og stå i hytten og pludselig bliver jeg grebet af følelsen af at det her, det føles HELT rigtigt….!

Vel fremme på pladsen deler vi os som altid og jeg vælger at fiske nordpå men jeg får efter kort tid følgeskab af en sæl som troligt følger mig, hvadenten jeg går den ene eller den anden vej, hmmm…. Jeg beslutter derfor at gå længere ind på land og så ellers snige mig nordpå igen i håbet om at ryste den af mig, og det lykkedes heldigvis.

Da jeg har vadet et stykke længere op ad stranden kommer jeg til et dejligt bredt og langt tangbælte hvor jeg beslutter at påbegynde fiskeriet og allerede i første kast siger det haps! og en smuk blank fisk på nøjagtig 50cm. har indhaleret fluen og efter en kort men skøn fight kan jeg nette den og gå på land.

Jeg får i det samme meldinger fra Brian i syd og Jens som går på den anden side af øen, om at de også har fået fisk, fedt!
Jeg skyder et par af de obligatoriske fotos af grej og fisk, alt imens jeg sender trolden hjemme i hytten en lille tanke, kunne det mon være???? Nej selvfølgelig ikke, eller måske???

Jeg vader efterfølgende ud igen og lægger et par kast ud over tangbæltet men uden resultat. Efterfølgende lægger jeg et relativt kort kast på langs med stranden for at affiske den linje jeg vil komme til at vade i og så siger det BANG! og stangen krummer helt ned i håndtaget og efterlader mig uden tvivl og jeg når lige at tænke “DET HER, det er en af de gode” inden den stikker mod lidt dybere vand, løslinen forsvinder hurtigt mellem fingrende og fisken går nu helt fri af vandet, og jo, det var en stor fisk som svævede smukt i luften og jeg kunne mærke hvordan mine ben begyndte at dirre og tanken om at den bare ikke måtte smutte,  meldte sig…
Fisken går nu tungt og meget bestemt derude kun afbrudt af nogle små hidsige udløb og jeg får den langsomt presset mod mig og forsøger at nette den, men den er lidt for massiv til mit klejne net og glider nærmest bare henover netrammen, hvorfter den begynder på de forbandede rul i overfladen som efterhånden har kostet en del fine fisk, og der beslutter jeg mig for at kane fisken på land istedet for. Jeg for tvunget den med snuden mod land og med hjælp fra den næste gode bølge og et godt træk i linen, kommer den så langt ind at jeg med et halegreb kan føre den helt op på land, og så var det som om at tiden den stod stille….2016-04-02 12.49.17

Lige der foran mig lå den største og smukkeste kystørred jeg nogensinde har landet, og med min klare favorit flue “kombar’do” siddende lige i saksen, vildt…..!

Jeg får gokket fisken og målt den til 71cm. Og så får jeg ellers ringet til gutterne og sagt at de godt kunne indfinde sig, for der var store fisk under land.

Efter kort tid er vi alle 4 samlet på spottet og der bliver skudt nogle billeder af min fisk og jeg, inden jeg trækker mig tilbage for at nyde det hele incl. “murerkaffe” og og lade de andre “sultne” få et skud på fiskene….

Inden Jens begynder sit fiskeri kommer han lige over til mig og tager fat i min flue i kroghvilet og nuldre den mellem sine fingre imens han siger “jeg skal lige have lidt kombar’do mojo”.
Efterfølgende går han ud og hamre en smuk smuk blankfisk på 51cm. I allerførste kast og igen ryger tankerne hjem til trolden på hylden…..
Tro kan som bekendt flytte bjerge, men hvor meget kan overtro så flytte????
Vi får det heldigvis aldrig af vide, men en ting er sikkert, det er troen på den store blanke der driver os og jeg drømmer allerede om den næste og endnu større….

Knæk og bræk derude
Mvh. Tony

DSC_0389

Drømmefisk på Kombardo

DSC_0378

3 replies
 1. Aager
  Aager says:

  Fed artikel, skal selv til Ærø med nogen venner efter hø.
  Så det havde ikke været dårligt hvis du havde givet spottet 🙂

  Svar
 2. Tony Hald
  Tony Hald says:

  Tak skal i have:-)
  Aager: vi parkerede ved “vejsnæs nakke” og så fiskede jeg nordpå mod Oldemark. Jeg fandt fiskende Ca. midt på strækket
  Knæk og bræk
  Mvh. Tony

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.